Velikonoční perníčky

6.3.2016 | Lahůdkářství

Miluji vůni perníčků. Už léta peču perníčky každý rok na vánoce i na velikonoce. Recept mám ještě od staré báby perníkářky. Pamatuji si, že jsem jí byla navštívit s mou babičkou ještě jako malá holka. Od té doby (to už je tak 25 let!?) pečeme perníčky  jen podle tohoto receptu. Doufám, že za pár let mi bude s pečením pomáhat má dcera, abych jí mohla předat tradici 🙂 Pokud by jste chtěli zcela originální velikonoční pomlázku (vždyť kupované sladkosti bude mít doma každý), upečte perníčky a zabalte je do velikonočních taštiček, které jsem vyráběla v minulém blogu  http://kreativnimatka.cz/balicky-pro-velikonocni-koledniky-pomlazka/

  • Perníčky jsou po upečení krásně měkké a zůstanou tak do posledního kousku
  • Těsto si můžete připravit předem, vydrží v ledničče až tři týdny
  • Těsto by se mělo nechat uležet na chladném místě, minimálně přes noc

IMG_3788

NA TYTO ÚŽASNÉ PERNÍČKY BUDETE POTŘEBOVAT:

650g hladké mouky

220g moučkového cukru

3 vajíčka (+1 vejce na potírání)

1 vanilkový cukr

60g másla

4 lžíce medu

1 lžíci sody

2  lžíce namleté směsi z mleté skořice, hřebíčku, anýzu a babyánu

voda (na potírání)

Postup:

Necháme si rozpustit máslo s medem. Smícháme mouku se sodou a kořením. Vajíčka vyšleháme s cukrem a do vyšlehané směsi přidáme mouku s kořením. Poté přidáme rozpuštěné máslo s medem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180C asi 10 minut (do zlatova).

Těsto si vyválejte na „sílu stébla slámy“ (cca 3-4mm). Jen tak budou nejlepší.

Před pečením potřeme perníčky vodou a ihned po upečení potřeme rozšlehaným vejcem (pokud by jste chtěli mít perníčky tmavé, tak do vajíčka přidejte kakao).

POLEVA (na zdobení):

jeden bílek

cca 200g mletého cukru (záleží na velikosti bílku)

špetku solamylu

citrón (jen pár kapiček, aby se poleva krásně leskla)

Postup:

Bílek vyšlehejte s cukrem, solamylem a citrónem, aby byla směs krásně vláčná. Nesmí být ani moc řídká, ani hustá. To zjistíte například tím, že si „namalujete“ zkušební kolečko. Pokud se vám rozteče, je poleva příliš řídká. No a pokud půjde špatně vytlačit, tak zase bude velmi hustá.

TIP:

  • cukr musíte přesít, nebo si kupte tzv. „icing sugar“ – je to velmi jemná verze cukru určená na polevy. Já ho sehnala v Marks&Spencer.
  • citrón vám poslouží i jako „ředidlo“, kdyby poleva byla příliš tuhá
  • misku, ve které máte polevu si zakryjte trošku navhlčenou utěrkou, poleva vám takto nevyschne

Z jedné dávky je přibližně tolik perníčků:

IMG_3716 (1)

Zde je návod, jak si vyrobit perníkové kraslice.

IMG_3805

 Budete potřebovat tvořítka na kraslice. Těsto nedávejte úplně do krajů.

 IMG_3575

Do upečených perníkových kraslic můžete dát i nějaké překvapení pro děti. Místa je v kraslici až až!

IMG_3738 (1)

Poté si nachystejte stužku a dejte na okraje polevu z bílků a cukru. Nebojte, vše do rána bude krásně držet.

IMG_3743 (1)

IMG_3746 (1)

Přeji krásné zdobení a dobrou chuť!

IMG_3820

IMG_3816

IMG_3812

Ginger bread

I love the smell of ginger bread. I do bake ginger bread for years on Easter as well as on Christmas. The recipe for the perfect ginger bread comes from a very old lady. I remember I visited her with my grandma when I was 10 years old. Since then (it is some 25 years!?) I just bake this recipe. I hope that after few years my little helper will take over the “ginger bread” tradition.

  • This ginger bread is very soft and will remind soft until the very last piece
  • You can make the dough in advance. It will last in the fridge for up to three weeks
  • The dough should be kept at least an overnight in the fridge

If you would like to be original, wrap the home baked ginger bread into the Easter bags, which I have recently created. You can find them here – http://kreativnimatka.cz/balicky-pro-velikonocni-koledniky-pomlazka/

You will need:

  • 650g flour
  • 220g icing sugar
  • 3 eggs (plus one for refuting)
  • 60g of butter
  • 4 table spoons of honey
  • 1 table spoon of soda
  • 2 table spoons of spice mix (cinnamon, clove, anise and star anise)
  • Water (for refuting)

And now…

  • Melt butter with honey
  • Put the spice mix and soda into the four
  • Whip well eggs with sugar
  • Put the flour mix into the whipped eggs
  • Then slowly add melted butter with honey
  • Kneed it well (it can be done by hands too)
  • Bake it in 180C at about 10-12mins until they have a golden color
  • The dough should be at about 3mm thick
  • Before baking refute the ginger bread with water. Immediately after you take them from an oven refute them with a whisked egg (if you wish to have dark ginger bread, simply add some cacao into the egg)

Icing for decorating

  • 1 egg white
  • At about 200g of icing sugar (the amount depends of the egg white size)
  • A pinch of potato starch
  • A few drops of lemon

And now…

Whisk an egg white with icing sugar until it is very smooth. The consistency shouldn’t be very thick or running. You will found out the right consistency by trying to draw a circle.  If the icing is too runny it will thaw and if it is too thick it won’t go through the hole in a plastic bag.

TIP:

  • Lemon drops will work as a diluent if the icing is too thick
  • Add more sugar if the icing is too runny
  • Cover the cup in which you keep the icing with a wet cloth and it wont dry out

Happy Easter!

Špehujte Kreativní Matku

Sledujte každý nový výtvor Kreativní Matky, nahlédněte do mé dílny a buďte se mnou na každém kroku...

P.S. Nebojte, otravnou reklamu Vám posílat nehodlám.

Děkuji za Váš zájem! Brzy se Vám ozvu s novinkami kolem Kreativní Matky. Mějte se fajn.