Rebarborový koláč

4.6.2016 | Lahůdkářství

Miluji čas rebarbory. Pamatuji si, že ještě jako malá holka jsem ji chodila trhat na zahradu.  Teď ji už bohužel kupuji v supermarketu. Ale doufám, že si ji jednou zasadím na své zahrádce!

Tento koláč je křehký, svěží, prostě se úplně rozplývá na jazyku. Nikdy nezústane do druhého dne. Vždy, když ho peču, tak si představuji, jaká to bude prima snídaně… zatím mi to nikdy nevyšlo.

Když jsem tento koláč pekla u mámy, neměla ani máslo, ani kardamon. Ale když my na něj měly takovou chuť! Máslo jsme nahradily olejem, místo kardamonu jsme daly citrónovou kůru a skořici. Ale pokud si koláč chcete opravdu užít a mít ho vážně delikatesní, nedělejte v receptu žádné změny. Máslo mu dodává zcela jinou chuť a konzistenci, a kardamon je prostě nenahraditelné koření. Ale to jistě ví každá pekařinka.

Tento recept jsem našla minulý rok na callmecupcake.se.  Za tu dobu jsem ho pekla už několikrát. Zkusíte ho také? A co pečete z rebarbory vy?

Ingredience:

20160529_173309

180g hladké mouky

2 lžičky prášku do pečiva

1 lžička kardamonu (pokud si ho před pečením čerstvě namelete, koláč bude o to skvostnější)

špetku soli

100g másla pokojové teploty

150g krystalového cukru

1 velké vejce pokojové teploty

1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru

100ml mléka pokojové teploty

asi 150g rebarbory, kterou si nakrájejte na asi 5cm kousky

Postup:

Předehřejte si troubu na 175C.

Vymažte si plech. (Já používám olej ve spreji. Je to jednodušší a rychlejší.)

Smíchejte mouku s práškem do pečiva, kardamonem a solí.

Vymíchejte cukr s máslem. Konzistence by měla být lehká, krémovitá. Poté přidejte vejce a vanilku a vymíchejte do hladké směsi.

Do směsi přidejte po trochách mouku a mléko. Až bude těsto vláčné, nelejte do do připravené pečící nádoby.

Naskládejte na něj rebarboru a dejte péct do trouby na 10minu při teplotě 175C. Poté stlumte troubu na 150C a pečte dalších 40 minut.

Takto bude rebarborový koláč vypadat před pečením…

20160529_175550

A takto se na vás bude smát z trouby 🙂

20160529_180815

Pozor, aby vám ho nesnědli ještě, než vychladne!

20160529_191729

A ano, ano. Peču s láskou pro mou lásku. Ještě 27 dní a bude mým právoplatným manželem. Zatím se „hlídá“, asi abych mu neutekla. Po svatbě se z něj určitě stane právoplatný tatínek s kily navíc 🙂

20160529_192253

20160529_191700

20160529_191638

Hezký den a dobrou chuť!

Špehujte Kreativní Matku

Sledujte každý nový výtvor Kreativní Matky, nahlédněte do mé dílny a buďte se mnou na každém kroku...

P.S. Nebojte, otravnou reklamu Vám posílat nehodlám.

Děkuji za Váš zájem! Brzy se Vám ozvu s novinkami kolem Kreativní Matky. Mějte se fajn.